Brandskydd

Lagom brandskydd 
Alla organisationer omfattas av krav på sitt brandskydd. Vissa delar är hårt reglerade, t ex via nybyggnadsreglerna. I andra fall måste man själv se till att ha en rimlig nivå på sitt brandskydd. En verksamhets brandskydd kan betraktas som en viktig aspekt ur flera synvinklar:
 - Arbetsmiljö 
 - Miljö (den yttre miljön kan påverkas vid en ev brand)
 - Kvalitet (kunden kan påverkas vid en ev brand)

Egenkontroll 
Brandskyddslagstiftningen är numera mer inriktad på egenkontroll, dvs det är tydligare att verksamheten själv måste ha koll på vad som gäller och att detta sköts på ett rimligt sätt.

Brandtillsyn
Kommunens räddningstjänst (i vissa fall ett kommunalförbund, t ex Nerikes Brandkår) är den myndighet som utövar tillsyn över verksamheterna i området. Brandinspektören har alltså rätt att tolka brandlagstiftningen och ge förelägganden om åtgärder om han inte anser att brandskyddet duger. I många fall fokuserar brandinspektören på verksamhetens egenkontroll och dokumentationen av denna. Ansvaret ligger fortfarande kvar hos verksamhetsutövaren.
Observera att t ex en servicetekniker för brandsläckare ibland kan ha goda synpunkter men har inga juridiska befogenheter att "godkänna" verksamhetens brandskydd.

Senast uppdaterad 151218